Vandaag om 0500 me nest uit, normaal met angst voor mist. Maar de weersvoorspelling voor vandaag was goed, dus ik was iets positiever. Om een uur of 07:20 kwam de zon op, en was er helemaal geen mist. Helemaal top natuurlijk ! Ik moest eerst wachten op een andere jongen die voor mij ging vliegen, in hetzelfde vliegtuig.

Ik zit rustig naar "mijn" vliegtuigje te kijken, bleek hij niet aan te gaan. Ik kwam er later pas achter dat dit de beruchte Juliet vliegtuig is (CS-DEJ), die soms niet aan wil gaan.
Drie kwartier later knalt hij -gelukkig- toch nog aan, en kon ik een uur later de lucht in. Lekker 's ochtends zonder turbulentie mijn vlucht afgerond. Ik en mijn instructeur hadden het allebei naar ons zin, dus wat wil je nog meer.

Daarna met de mountainbikes (ja erg sportief, wel 100 meter) naar het hotel gefietst, en gerelaxt bij het zwembad.

Morgen weer first flight, dus hopelijk is er weer geen mist.



Gister zijn we naar ons huisje verhuisd, dus geen hotel meer voor ons.We hadden in onze lening een maand hotel inbegrepen, dus we hebben eerst dat uitgezeten en toen meteen doorgegaan naar ons huisje.


Ons huis ligt maar honderd meter van het hotel vandaan dus de verhuizing was niet erg lastig.
Ik ben erg blij met het huis, het is echt een typisch Portugees huis kwa uiterlijk, maar het is erg groot van binnen. We hebben hele grote kamers en een grote keuken en woonkamer.

Toen we vorige week nog in ons hotel zaten, leerden we iemand kennen die ook op de AAE zit. Hij heet Matthias en wil ook piloot worden, hij had dus alleen nog geen huis. Na hem een beetje te hebben leren kennen besloten we dat hij bij ons wel in het huis kon. Hij vond het ook wel een goed idee, dus we hebben een vierde huisgenoot erbij. Scheelt weer een beetje in de kosten en is ook erg gezellig met z'n vieren.


We zijn nog een beetje bezig met het uitpakken van alles, maar we hebben snel internet en het koken gaat ook goed (althans roy doet dat goed:) )
Verder is het hier deze week erg lekker weer (28 graden en zonnig) en sta ik voor morgen weer op het rooster. Dus ik hoop dat mijn vlucht morgen doorgaat.




Ondanks dit:















Heb ik een paar uur later nog 1.5 uur gevlogen :)

ps. voor de leken onder ons; CNL betekent een geannuleerde vlucht.

Vandaag heb ik voor het eerst niet om 5 uur op hoeven staan. Dus lekker uitgeslapen tot een uur of 9. Word ik daarna opgebeld door een instructeur van OPS*, zou je wat later willen komen door het weer.
Vind ik op zich helemaal niet erg , kan ik een uur in mijn nest liggen. Dus ik kom vrolijk aan op school, blijkt dat ik van OPS* pas om 15:30 moet vliegen, terwijl ik al om 11:00 op school ben. Ah leuk.

Dus ik heb het geduldig afgewacht en blijkt daar mijn instructeur aan te komen, die bleek ook een beetje in de war te zijn van de tijden, en hij heeft het gelukkig recht kunnen zette. Het weer bleek NET goed genoeg te zijn. We hebben op het allerlaatste moment nog een andere vliegtuigje gepakt en snel een vluchtplan ingediend.

Toen een walk around gedaan, en vervolgens begonnen aan de vlucht. De vlucht vond ik echt geweldig. Er hing wat cumulus op 4000 foot wat prima was. Ik heb heel veel geoefend vandaag; klimmen, dalen, langzaam vliegen en bochten maken. Op een gegeven moment zei mijn instructeur dat ik moest klimmen naar 4000 fout ( waar ik later pas achterkwam dat de wolken zaten) . Daar aangekomen heb ik heel mooi om een aantal wolkjes gevlogen, dit echt ontzettend leuk/mooi :D. De vlucht ging voor de rest goed, ik was wel een beetje stroef want ik heb een week pauze gehad tussen mijn vluchten. Maar het leerproces zit in volle gang.

Morgen sta ik weer op het rooster, welliswaar first flight dus we zien wel wat morgen brengt.

*ops = de operations kamer, waar het rooster wordt gemaakt en waar alle leerlingen zitten om hun vluchtvoorbereiding te maken

extra-gratis een foto van de zonsondergang vanavond :)

Vandaag wederom om 0500 opgestaan voor de eerste vlucht van de dag. Wonder boven wonder trok de mist snel weg en was er enige hoop in de OPS kamer. Alleen er bleek een pak wolken op 1500 foot te zijn, dus we konden weer niet weg.

Dit was mijn derde cancel op een rij, en elke keer vroeg op staan.Dit betekent meer kans op mist en wolken. Dit begint wel een klein beetje irritant te worden, want ik heb nu al met mijn instructeur drie keer dezelfde briefing gehad. Gelukkig sta ik morgen wat later op de dag op het rooster. Laten we hopen dat ik dit keer de lucht in ga.
















Morgen weer een dag :)

Vandaag lekker kunnen uitslapen (red. 8 uur opstaan) en met de hele klas naar school gegaan, want we moesten nog een paar uur grondschool inhalen, het kwam er op neer dat een instructeur ons ging vertellen wat wel en niet mag op school. Zoals foto's maken als je zelf vliegt (leidt teveel af). Ook ging hij ons overhoren over van alles. Het viel dus eigenlijk wel mee.

Vervolgens stond ik voor vandaag op de planning voor mijn eerste simulator vlucht en uur na de grondschool. Ik had gister me goed voorbereid en na de instructeur even te hebben gesproken spraken we een half uur later af bij simulator.

De simulator was echt een stuk moeilijk dan in het echt vliegen omdat je echt heel veel kracht moet zetten om je hoogte aan te passen. Het ging volgens mijn instructeur allemaal vrij goed en hij complimenteerde me ook vaak. Ik had wel een beetje last van het teveel corrigeren van de hoogte. Maar aangezien het mijn eerste simulator vlucht was kan ik niet teveel klagen

Voor morgen sta ik weer (yes !) op het rooster, en ga ik mijn tweede "echte" vlucht maken. Ik ga als het weer meezit klimmen en dalen oefenen.
Deze week is dus lekker druk aangezien ik vanaf maandag elke dag op het rooster staat ! :)

Ik heb geen foto's van de simulator kunnen maken, dus hier wat anders :)




Vandaag eindelijk voor het eerst gevlogen. En het beviel erg goed.
Vanochtend om een uur of 8 mijn nest uit en dan drie kwartier later richting school.

Op school nog het enige papierwerk doorgenomen (mass en balance, vlucht plan) en ook naar het weer gekeken en de NOTAMS. Dit ging allemaal prima en bij de NOTAMS bleek er parachut springen bij te staan, dus ff onthouden :).

Vervolgens begonnen aan de walk-around (hierbij loop je om het vliegtuig heen, en check je of alles er nog wel aanzit en of alles er goed uit ziet) en de checklists. Dit verliep allemaal wel goed dus zijn we begonnen aan de vlucht.
Ik mocht (met misschien een beetje hulp) zelf opstijgen. We zijn hierna richting een oefen gebied gevlogen en hebben daar het een of ander geoefend, zoals klimmen, dalen, bochten maken. Allemaal erg leuk, maar het was een stuk intensiever dan ik had verwacht van de eerste vlucht. Er wordt meteen al heel veel van je verwacht, dit is allemaal erg leuk natuurlijk omdat je voor deze reden in Evora zit, maar na 2 weken relaxen aan het zwembad moet je toch even inkomen.

Uiteindelijk heb ik vandaag echt een hele hoop geleerd en vond ik het erg leuk, morgen word ik om vijf uur verwacht op het vliegveld om vervolgens om half negen te gaan vliegen, ik heb er echt ontzettend veel zin in. Vanavond alleen nog even hard leren :)


Na twee weken heerlijk te hebben kunnen ontspannen in het zonnige Portugal begin ik morgen eindelijk met het vliegen! Ik kijk er echt ontzettend naar uit, want hier wacht ik ongeveer me hele leven op.

Ik sta ingeroosterd om 11:30, maar ik moet om die tijd de lucht in zijn, en omdat het mijn eerste vlucht is moet ik twee uur van tevoren op school zijn. Dit vind ik helemaal niet erg want ik weet nog niet 100% hoe alles in z'n werk gaat, we moeten veel formulieren invullen en dat kan veel tijd in beslag nemen.

Gister nog de plaatselijke discotheek uitgeprobeerd hier. De tent genaamd "praxis" staat hier in Evora redelijk bekend maar het enige aparte is dat het pas gezellig wordt om een uur of drie. Desondanks hebben Werner en ik er erg veel lol kunnen hebben, toen we in praxis aankwamen kwamen we nog veel meer mensen van onze school tegen dus het was al met al een gezellig avond :)

Vanavond nog even "uit eten" naar een Nederlandse snackbar, nog even wat leren vanavond en dan morgen VLIEGEN !

Jammer genoeg hebben we nog niet kunnen vliegen, we moeten nog een dag grondschool afmaken. De leraar die dat normaal geeft was namelijk even op vakantie dus dat moeten we nog inhalen. Ik wil erg graag de lucht in, ik heb vorige week bij iemand achterin kunnen zitten en dat vond ik al mega gaaf. Maar nu wil ik zelf vliegen!

Vandaag ben ik, mijn ouders en nog twee klasgenoten even wezen karten. Het was echt heel leuk, de baan is aardig groot en ze gaan aardig hard. Ik zat ergens vooraan bij de start en ik kende de baan nog niet dus ik knalde er bij de eerste scherpe bocht al meteen hard uit. Desondanks was het heel leuk om even wat anders te doen dan bij het zwembad zitten en leren in je kamer.

We zijn de afgelopen week druk bezig geweest met de POH (pilots operating handbook). Dit hebben we weliswaar wel kunnen doen onder het genot van de warme zon en af en toe een verkoelende duik, dus het kan allemaal wel erger.
Het leren van de checklists gaat allemaal wel aardig en dingen over het vliegtuig leren gaat ook voorspoedig ! Elke dag meer en meer leren en hopelijk kunnen we snel vliegen ! :)








Gisteren me verjaardag gevierd hier in Portugal. Mijn ouders zijn vanaf gister hier en ik had meteen een leuk cadeautje gekregen (red. digitale camera) waar ik erg blij mee ben. Die kan ik dus volop gaan gebruiken voor leuke foto's.

De dag hebben we gevuld met wat aan het zwembad hangen, beetje met mijn ouders kletsen en natuurlijk leren, ja dat hoort er zelfs op die dag ook bij.

s' Avonds zijn we uit eten gegaan met een aantal mensen naar een voor Portugese termen erg sjiek restaurant en daar hebben we onder het genot van de nodige flessen wijn erg van genoten. De sfeer was erg gezellig en het eten was goed.

Ik heb dus ondanks het leren een hele leuke verjaardag gehad, vandaag ben ik nog even de checklist wezen doornemen op school, en mijn ouders hebben een kijkje genomen op school.

Ook heb ik vandaag het genoegen gehad om te mogen backseaten (achterin zitten) bij een jongen uit een andere klas. Het was echt super leuk. Er was veel crosswind (20 knopen) dus de PIC moest veel doen. De landingen verliepen gelukkig goed dus ik leef nog :)






Gister ben ik begonnen aan de groundschool hier in Evora, zonder verwachtingen reden we richting het vliegveld (de dag ervoor de route uitgetest zodat we niet verdwaald zouden raken).
De eerste indruk was top, na acht maanden theorie in Hoofddorp was het echt SUPER om het vliegveld te zien. Want hier gaat het echt om. We waren iets te vroeg dus we gingen even rondkijken op de school en de pasjes hadden we alvast geregeld.

Vervolgens begonnen de lessen rond 9 uur, we hadden een paar uur een vak en toen werd de leraar afgewisseld en kregen we een ander vak.
Ik vond het heel interessant want alles wat we te horen kregen was heel erg praktisch, het ging bijvoorbeeld over gegevens van het vliegtuig waar we binnenkort in gaan vliegen en over vlucht planning.

We zouden oorspronkelijk morgen (donderdag, mijn verjaardag :D) ook een korte lesdag krijgen maar dat werd verplaatst, dus dat komt voor mij mooi uit.
Vandaag als laatst een walk around gekregen (om het vliegtuig heen lopen en kijken waar je op moet letten voordat je gaat vliegen), dat vond ik erg tof.

Ik had van huis uit een scanner meegenomen, dat is een apparaat waar je op frequenties in kan stellen en vervolgens kan je meeluisteren wat vliegtuigen tegen elkaar of tegen de toren zeggen. Erg leuk dus, want dan sta je op het vliegveld en zie je vliegtuigen voorbij komen en kan je ook horen wat ze van plan zijn.